assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
moga para pembaca di blog ros sihat sejahtera hendaknya. kite terus kpd topik pd hari ini. ok sebenarnya ros nak kongsi dengan kawan2 sekalian resepi masak lidah lembu. untuk pengetahuan u all lidah lembu merupakan bahagian lembu yang paling enak. tapi if tengok pada lidah ini tentu tak ramai yang nak makan. ros tunjuk kat anak ros, lari lintang pukang takutkan lidah ni. hihihi (saje nak sakat). lidah ni perlu direbus, lama-lama lagi bagus. sebab ia liat sikit. resepi lidah ni, ros pakai bedal je bubuh macam masak kicap tu, cume ros tambah sikit bahan lain seperti lada hitam dan serai. bagi ummppphhh!
tu diaaaaaa........lidah lembu yang siap direbus dan dikupas kulit luarnya
(ros sendiri takut nak amik picture lidah b4 direbus...scary + horrorrrrrrr mcm nmpk antu)
ros gune noxxa pressure cooker untuk merebus lidah tersebut
(senang pakai ni, set masa dalam 40 minit, sambil tu bole wat keje lain)
sambil2 menunngu lidah direbus, apa kata sediakan pula bahan2 awas untuk menggoreng. bahan nye adalah :
4 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
sedikit lada kering - kisar (ikut selera masing2)
3 batang serai - kisar
1 inci halia - kisar
sedikit lada hitam (ditabur atas lidah yang telah dihiris nipis)
1 susu kecil madu
kicap pekat
kicap manis
sos tiram
bagi proses untuk menghiris bawang merah dan bawang putih ros gunakan chopper dari brand tupperware (lihat gambar). memang mudah gunakan benda alah ni (^_^), menjadikan tugas2 didapur amat seronok. lepas masukkan bawang ke dalamnya, minta saja anak kita yang tarik pemacu nye. sebelum ni guna lesung batu...aduh berebut dengan anak ros. orang nak menumbuk ia nak menumbuk gek....alhamdulillah allah izinkan ros untuk membeli chopper ni. mudah ngat.
da ada madu, sepah jangan dibuang, masih boleh digunakan untuk menitik serai (nak wat rendang)
masukkan bawang dan lain2. jangan banyak sangat, agak2 bole tarik pemacunya, jika ada banyak bahan2, masuk sikit2, buat 2 hingga 3 kali atau berkali2 pon bole.
seronok sungguh manja baby ni menolong bonda nya memasak
inilah rupa bahan2 yang telah hancur, jika nak halus lagi boleh tarik pemacunya banyak kali sehingga bahan tu lumat. ros suka berbuku2 macam ni bile goreng nampak cantik
setelah direbus lidah tadi dipotong seperti di atas, jadi maasa makan tu tak de lah geli gelaman. seolah2 macam makan daging tapi lebih enak dari daging, lemak2 je.
cara membuatnya :
kisar semua bahan2 yang perlu dikisar tadi
ambil dalam 2 sudu bahan yang dikisar then perapkan pada lidah yang dihiris tadi bersama dengan sedikit serbuk lada hitam, madu, kicap pekat dan kicap manis selama 30 min
gorengkan lidah tersebut setelah diperap 30min
angkat letak tepi
goreng lebihan bahan2 yang dikisar tadi
letak garam dan bahan perasa (jika perlu, pada ros xperlu sebab da guna madu) secukup rasa
masukkan lidah yang digoreng tadi
taraaaaaaa...... da ciap da...

inilah rupa bahan2 yang telah hancur, jika nak halus lagi boleh tarik pemacunya banyak kali sehingga bahan tu lumat. ros suka berbuku2 macam ni bile goreng nampak cantik
setelah direbus lidah tadi dipotong seperti di atas, jadi maasa makan tu tak de lah geli gelaman. seolah2 macam makan daging tapi lebih enak dari daging, lemak2 je.
cara membuatnya :
kisar semua bahan2 yang perlu dikisar tadi
ambil dalam 2 sudu bahan yang dikisar then perapkan pada lidah yang dihiris tadi bersama dengan sedikit serbuk lada hitam, madu, kicap pekat dan kicap manis selama 30 min
gorengkan lidah tersebut setelah diperap 30min
angkat letak tepi
goreng lebihan bahan2 yang dikisar tadi
letak garam dan bahan perasa (jika perlu, pada ros xperlu sebab da guna madu) secukup rasa
masukkan lidah yang digoreng tadi
taraaaaaaa...... da ciap da...

0 KOMEN:
Post a Comment