assalamualaikum dan salam sejahtera
moga semua sihat sejahtera. arini sepetang kami sekeluarga makan vadai. if beli kat lua, ada yang tebal ngat, rasa tak bape sedap. then hubby suggest ros buat sendiri. alamak! cepat2 tanye kak as. ni resepi dari kak as. then tengok juga dalam internet. resepi yang sama macam kak as bagi. so dengan lafaz bismillah dan selawat pada baginda nabi muhammad s.a.w, ros pon mula kan modus operandi membuat vadai. bole lihat kat bawah k. yg paling utama mesti ada kacang dal. kacang lain xbole la....kang tak la dinamakan vadai. mesti rendam 4 jam tau! then kisar guna blander yang kering tu tapi ros gune chopper tupperware yg serbaguna tu. wahhhhh memang mudah. alhamdulillah.
manje baby yang suke makan vadai
rupa bentuk kacang dal (300g) yang telah dikisar halus menggunakan 'tupperware chopper'
kacang dal yang dikisar dicampurkan dengan bawang kisar dan hirisan lada kering dan daun kari (ikut suke bape byk ikut citarasa) dan juga masukkan 'sesedap rasa maggi' bagi menyedapkan rasanya
taadaaaaa inilah dia vadai yang hubby ros goreng. baru fair n square, ros sediakan, hubby tukang goreng (^_^). hubby ros suke nipis2 dan garing tu yang kepek nipis je tak macam yang jual kat pasar malam/pekan sehari. ros pon suke yang nipis macam ni. rangup!
lepas makan banyak vadai...apa lagi terkentot kentot je keje nya (makan vadai menyebabkan perut berangin). so if nak makan banyak, pastikan anda xbekerja keesokkan harinya (^_^). lawan2 kentot penyudahnya ros, encik asben dan manja baby. meriah suasana, bau merebak seluruh isi rumahtangga....huhuhuhu
0 KOMEN:
Post a Comment