assalamualaikum semua.
bahan-bahan :
utk dulang sebesar macam picture di bawah (15" x 10")
-7 sudu besar badam yg dihiris nipis (ikut korang la jika nak banyak badamnye, bubuh banyak lagi)
-7 sudu besar kauci (kauci yang da siap kopek tu tau! bukan kauci yg kite makan dok kene kopek kulitnye tu, yg tu haru la nak membuatnye)
- florenta dalam 2 atau 3 sudu besar bergantung pd kemanisan yang dikehendaki (lihat gambar)
- sediakan aluminium foil sebesar saiz dulang sebagai alas (lihat gambar)
florenta 500g (harga dalam RM18.90)
rupe bentuknya macam susu tepung tapi lemak manis berkrim disukai ramai....mcm krimer
beli badam yg da siap dihiris nipis2 gini
kauci dan badam diletakkan bersama. gaulkan bagi mesra dan harmoni. biarkan ia berpelukan antara satu sama lain.
kemudian taburkan florenta atas nya, gaulkan rata
1) pastikan dulang tadi dialas terlebih dahulu dengan aluminium foil atau ketas minyak atau yg sewaktu dengannya
2) letakkan badam tadi dan kauci, gaul rata
3) letakkan florenta secukupnya mengikut citarasa manis anda
4) gaulkan rasa kesemuanya
5) masukkan ke dalam oven anda dan bakar pada suhu 180 C dalam jangka masa 8 minit je
6) da nampak kekuning-kuningan tu tandanya da garingla badam tu, tapi jika anda tak mau garing boleh kurang 8 minit kpd 6 minit atau mengikut kehendak anda
7) setelah agak sejuk baru patah-patahkan dan masukkan dalm bekas kuih anda yang comey tu
da ciap da.....bole mamam sambil tengok tv
0 KOMEN:
Post a Comment