Tuesday, April 8, 2014

kek 'russian black and white'

assalamualaikum dan salam sejahtera

sekarang ni aktip plak ros menghapdet blog. maaf la ye jika ros ni menggunakan perkataan2 pasar. mungkin ada yang geli yang tengok rata2 ejaan perkataan dalam blog ros ikut suka ati mak bapak ros je. jika cikgu BM ros semak ni, memang naya. (minta maaf ye pn norma baijuria - ni cikgu BM ros masa tingkatan 4 dan 5). 

untuk pengetahuan semua, ros ni da lama ngidam nak wat kek ini. sabtu lalu dengan izinNYA, dapat la ros hasilkan kek ini. di bawah adalah resepinya yang ros import dari my resepi yang telah ros edit serba sedikit

RESEPI KEK COKLAT
BAHAN2 A
100g serbuk koko
1 tin susu cair
250g susu pekat
200g minyak sayuran

BAHAN2 B
210g gula kastor
170g tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat

BAHAN C
4 biji telur gred B

CARA2 :
1. masukkan bahan2 A dalam periuk kecil dan panaskan hingga licin (tidak perlu hingga menggelegak)
2. pukul telur hingga berbuih
3. campurkan bahan2 A yang telah dipanaskan tadi dengan telur dengan mixer
4. masukkan bahan2 B sedikit demi sedikit, kacau denagn spatula je
5. masukkan semua adunan dalam loyang dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 10 minit (pastikan air kukusan menggelegak sokmo)

==> bagi resepi coklat ganache, krim cheese dan sirap nescafe, ros folo dari blog pn azlita

RESEPI COKLAT GANACHE
400g coklat masakan (gelap) - ada bermacam brand pilih ikut suke, ros suke brand berryl
30g mentega/butter
250 ml dairy whipping cream (UHT) - jgn salah beli ye!
40g 'syrup glucose' (banyak dijual kat kedai barang2 nak buat kek)
1 sudu besar pes hazelnut atau gune je nutella (boleh abaikan jika tiada)

CARA2 :
1. panaskan dairy whipping cream bersama 'syrup glucose' hingga berbuih2 di tepi periuk
2. tutp api, jirus larutan tersebut ke atas coklat masakan yang telah dipotong kecil2, bersama mentega dan pes hazelnut.
3. kacau rata hingga licin.
4. sejukkan dan kemudian masukkan dalam piping beg dan letakkan dalam peti sejuk selama 10 ke 20 minit (biar coklat kental sedikit agar mudah untuk membuat jaluran atas lapisan kek)

RESEPI KRIM 'CHEESE'
400g krim cheese (ros guna jenama tatura je)
60g gula ising
12g gelatin halal (boleh cari kat mydin di bhgn tempat nak buat kek)
60g air
300g krim putar non-dairy

cara2 :
1. campurkan air dan gelatin, kemudian larutkan menggunakan kaedah water boil atau kukus sehingga menjadi cecair seperti lutsinar. ketepikan sebentar
2. putar laju menggunakan mixer krim cheese dan gula hingga kembang
3. masukkan larutan gelatin ke dalam mangkuk yang berisi cheese tadi
4. dalam bekas yang berasingan putar laju krim putar hingga kental (sampai boleh terbalik dan tak jatuh)
5. satukan krim putar dan cheese menggunakan mixer tapi dalam gerakan yang perlahan dalam 2 mint dan kemudian kacau dengan spatula hingga sebati
6.masukkan dalam piping beg.

SIRAP NESCAFE
1 sudu besar nescafe
1/4 cawan air suam

cara2 :
satukan ke2-2 nya, letak tepi (untuk menjadi bahan pelekat antara lapisan kek dengan cheese dan coklat)

UNTUK DECO LAPISAN KEK TU IKUT SUKA ATI U ALL, MACAM ROS WAT SEPERTI DALAM GAMBO. FIRST TIME WAT. alhamdulillah menjadi juga. ros suka tengok cara2 men'deco' kek dalam blog pn azlita

jangan marah ye secret recipe, ros mengguna semula tapak tempat letak kek tu. bole berjimat. tapi utk pengetahuan u all ini bukan kek secret recipe ye...nama pon da secret.....ni russian black and white cake

kek dikukus selama 1 jam atau 1 jam 10 minit (cucuk kek dengan lidi sate - jika lidi sate licin berminyak maksudnye kek telah masak sepenuhnya). pastikan penutup kukus dibalut dgn kain utk elak air wap menitis pd kek
tadaaaaa......inilah hasil kek yang telah dikukus
sebelum u all nak letak krim cheese dan coklat ganache tu pastikan atas kek tersebut disapu dahulu dengan sirap nescafe tadi. kemudian baru letak krim cheese dan coklat tu. selang-selikan tiap lapisan kek dengan campuran cheese (putih) dan coklat (hitam)

herot petot lapisan nye. tukang mengangkat kek dari tray oven tu adalah incik asben, mana taknye nak tertonggeng kek. berat derrrr kek nye. nyaris nak jerit ros melihatnya...tapi mengenangkan incik asben ni sanggup luang masa tolg ros buat kek, maka ros pendam aje jeritan tak puas ati (tengok kek nak tertonggeng tu) dlm tekak ini....huhuhuhu.....sadis


0 KOMEN:

Post a Comment